SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Börja tävla

Det kan vara svårt till en början att veta hur det går till att tävla i tennis. Vi vill hjälpa till med detta och har här nedan listat några frågor med svar som kan vara till hands för dig som behöver rådgivning.

 

 • När kan man börja tävla? - Finns ingen exakt ålder på när man kan börja tävla, utan mer när man känner sig redo. Det finns tävlingar redan med röd boll som används i minitennis. Rådfråga tränare om vad som är lämpligast.
 • Varför ska man tävla? - Det är en del utav sin utveckling i tennis och en sak som också behövs tränas på för att utvecklas. Sedan kan man tävla i olika mån beroende på hur man upplever att det är.
 • Vad passar mitt barn bäst? - Lättast är att rådfråga tränaren. Annars kan man utgå ifrån hur länge de har spelat och vilken färg på boll de tränar med.
 • Vad är viktigt att tänka på när man ska tävla? - När du anmäler dig till en tävling förbinder du dig till att spela under hela spelperioden, räkna alltid med att ni går till final (om det är en sådan turnering). Det går i samband med anmälan att lämna önskemål om speltider, men det är upp till arrangören att bestämma om de kan ta hänsyn till dem eller inte (oftast får man anpassa sig till den/de tider man får). Var också beredda på att man eventuellt kan spela flera matcher på samma dag.
 • Vart hittar jag tävlingar? - Beroende på vilken typ av tävling som ska spelas hittas de på lite olika ställen. På klubbens anslagstavla sätts en del tävlingar upp (exempelvis SO-Touren eller interna klubbtävlingar). Även på klubbens hemsida läggs framförallt våra egna tävlingar ut. På Tävling Online hittas sanktionerade tävlingar runtom i hela Sverige.
 • Hur anmäler man sig? - Beroende på vilken typ av tävling som ska spelas sker anmälan på lite olika sätt. Ibland via mail till arrangerande klubb eller via tävlingsplattformen Tävling Online. Betalningen sker i samband med anmälan medan på vissa ställen sker betalningen på plats.
 • Vart hittar jag regler om tennis? - Det finns en direktlänk till Tävlingshandboken under "Tävling" här på hemsidan.
 • Vad är en licens? - För att kunna delta i sanktionerade tävlingar behövs en tävlingslicens som man ansöker om via Svenska Tennisförbundet. Under "Tävling" hittar du en direktlänk till Tävlingslicens. Det finns två olika typer utav licenser beroende på vilken typ utav tävlingar man planerar att spela.

  1) En motionslicens för deltagande i motionstävlingar eller motionsseriespel, denna typ av licens är kostnadsfri
  2) Licens för barn 12 år och yngre, denna typ av licens är kostnadsfri.
  3) Tävlingslicens för deltagandet i regionala och nationella tävlingar. Denna typ av licens väljer du om ditt barn är över 13 år eller äldre. Denna kostar 400 kr/år.
 • Vad ska man tänka på inför en match? - Matchtiderna kommer läggas ut på internet (om de inte skulle mailas ut), därmed gäller det att hålla koll. Se till att vara på plats ungefär 30 minuter innan utsatt matchtid, men var beredd på att det kan bli förseningar då matcherna inte är tidsbegränsade. Var därför noga med att inte ha aktiviteter för tätt inpå under matchdagen. Planera din resa så att ni inte blir försenade. 20 minuter sen ankomst kan resultera i en walk over. Se till att spelaren har med sig all utrustning som de behöver;  racket, ombyteskläder, stor vattenflaska, extra energi (banan), skor (vid spel utomhus ha även med inomhusskorna). Dubbelkolla vilket spelformat turneringen kommer använda sig av, så att spelaren kan förbereda sig på bästa sätt.
 • Vad kan jag som förälder göra för mitt barn när hen tävlar? - Påminna innan match om att räkna och döma högt och tydligt. Hjälpa till att anmäla hos tävlingsledningen att ni är på plats. Undvika att prata resultat eller taktik om det inte efterfrågas. Supporta ditt barn till 100% och finnas som stöttning och låta hen ha kul och utvecklas ute på banan. Spelarna dömer oftast på egen hand själva och därmed ska ingen lägga sig i domslut eller poängräkning om spelarna inte skulle fråga efter någon från tävlingsledningen. Försök agera likadant vare sig vinst eller förlust. Oavsett resultat, fokusera på barnens insats och inte prestation. Undvik att diskutera hur barnen skulle spelat eller hur många dubbelfel som slogs. Fokusera mer på om barnet har kämpat och gjort sitt bästa på varje boll.

Har du någon fråga eller fundering som inte nämns här?

 

Prata gärna med oss i klubben eller hör av dig på mail eller telefon. Kontaktuppgifter tränare.